О таленту и обдарености

Таленат – природан дар, даровитост, способност нарочито лаког, сигурног и доброг обављања послова у некој области.

Изражен таленат и даровитост се лако препознају још у раном узрасту детета. На жалост, статистика показује да  и поред те чињенице, код јако великог броја деце таленат остане непримећен или занемарен, не буде негован и стручно надзиран и временом искрена и разложна жеља за стваралаштвом кроз професију, прераста у несигурност пуну недоумица коју подразумева површност аматерског изражавања.  

Циљ сваког будућег средњошколца (и њихових родитеља) јесте да упише што бољу школу, да пронађе најбоље место за своје образовање. Сведоци смо да предрасуде о различитим врстама послова, степену образовања и могућностима остварења материјалне добити, доводе до честих и прилично великих, понекад и кобних грешака при избору занимањаВреме када се брине о избору професије пресудно је за наш будући живот и треба га проћи без или са што мање непроверених и погрешних претпоставки, својих или наших ближњих.

Догађа  се да ученици других средњих школа, након завршеног првог разреда  и схватања да је направљен погрешан избор, долазе са родитељима како би се распитали о могућности за накнадни упис у Уметничку школу. Уместо тога, боље је направити прави избор одмах, на време, у правом тренутку и у корак са својом генерацијом.

Наше је искуство да, у скоро свим случајевима промашених избора, иза одлука стоји један или оба родитеља, нарочито код деце са одличним успехом у основној школи! По правилу, деца која желе прелазак у Уметничку, јесу одлични ученици. 

Разумна је брига родитеља о будућности  своје деце и њиховој егзистенцији. Но, веома корисно би било имати на уму да све своје предлоге можемо заснивати искључиво на претпоставкама и да ми ни у ком случају не можемо знати хоће ли, при било каквом избору занимања, у будућности заиста бити срећни са њим или материјално обезбеђени. Оно што поуздано можемо тврдити јесте – у сваком послу, у сваком занимању неко зарађује добро, чак јако добро или енормно, неко солидно, неко пак, слабо. У сваком! А, ако се ипак желимо бавити претпоставкама, онда се мора рећи да је једина разумна – да ће онај ко је открио своје таленте и “пронашао” себе, бити задовољан собом и својим послом, па тако очекивано и зарађивати.

Овде говоримо о талентованима, о онима који су јасно показали своје склоности. Једини циљ овог текста јесте да каже, пре свега родитељима талентоване деце,  да се таленат  треба озбиљно схватити и да тамо где је таленат показан не би смело да буде дилема око избора школе и занимања као и да укаже на велики број предрасуда о профитабилности занимања у области ликовне уметности (схваћено у широком и реалном обиму и значењу, ликовни уметник је и модни креатор и дизајнер аутомобила и сценограф у неком позоришту, ТВ емисији или филму,и сликар и вајар, и графички или веб дизајнер, и још приличан број и те како профитабилних занимања).

Иако имају сличне таленте, немаји сви наши ученици једнаке способности. У свакој образовној установи има и једних и других, и добрих и мање добрих полазника. Но, били какви год, код нас су сви НАШИ! Свако сам узме онолико колика је мера његових талената и могућности. Неко заиста много, све планирано или више од тога, неко прилично а неко нешто мање. Најважније, нико није ускраћен ни у ком погледу. Дајемо све од себе да наши ученици од нас оду добро припремљени за даље учење или рад. Дозволићемо себи да се похвалимо мало – Уметничка школа у Краљеву има изузетно велики успех са уписом својих матураната на високообразовне установе у струци али и на друге факултете, што јасно говори о квалитету наставе и кадровима у школи. Похвале нашим студентима  долазе са свих тих установа, чиме смо, наравно, јако поносни.   

Веома добро знамо шта значи имати таленат. Много је примера иза нас, иза искуства кроз сопствено образовање и искуства стеченог радом у образовању деце надарене за ликовну уметност. Очекивано је да знамо  доста добрих примера избора занимања у нашем подручју рада али и у прилици смо да видимо, како изгледа када се талентованом детету онемогући жељени избор. Различите су слике у таквим ситуацијама али у свим случајевима врло је непријатно за дете а и за родитеља. Зарад тога, наша је препорука да се надарености или таленту посвети  много пажње, времена и стрпљења, од откривања  до избора одговарајућег образовања односно професије и да уочен таленат, обавезно од стране стручног лица, мора да буде потврђен и адекватно пропраћен.

Добродошли!