|

О Уметничкој школи у Краљеву

Свестраност, оригиналност, истрајност, упорност, савршено функционални међуљудски односи, само су неки од епитета Уметничке школе у Краљеву, која већ 20 година образује и негује будуће генерације уметника. Најистакнутија сећања на помен Уметничке школе, код свих људи који су нас упознали јесу топлина и ведрина нашег колектива. Координација међу члановима колектива и посвећен педагошки рад  је од пресудног значаја за успех било које институције, те тако и ове школе. 

Цртеж, Ана Црноглавац

Протеклих готово 20 година постојања школе су нас научиле да умеће у неком послу укомбиновано са љубављу и жељом резултира сигурним успехом. Одлуком о школовању у Уметничкој школи у Краљеву, почиње формирање нове генерације будућих стваралаца са осигураним занатом у рукама. Школа располаже смеровима: техничар дизајна графике, техничар дизајна ентеријера и индустријских производа и ликовни техничар. 

На смеру техничар дизајна графике, ученици се упознају са дигиталним радом на основним графичким програмима, уче како „размишљати дизајнерски“, баве се комбинацијом боја, облика, композиције и свих осталих ликовних елемената, као и психологијом савременог човека, трендова, маркетинга, потрошача, реклама… 

Техничар дизајна ентеријера и индустријских производа чува другу врсту дизајна – дизајнирање унутрашњости стамбених зграда, кућа, вишенаменских просторија, као и дизајн употребних предмета или намештаја. Ова област дизајна је присутна у свим сферама живота и сврха јој је да поред функционалности свакодневицу оплемени и улепша. Бави се детаљном анализом материјала, конструкција, пројектовања…

Смер ликовни техничар представља неговање старих уметничких заната (сликање, цртање, конзервација и рестаурација, зидно сликарство, калиграфија, иконопис) са акцентом на унапређењу, модернизовању и уклапању у нове, мултимедијалне садржаје. Ликовни техничари својим истанчаним естетским доживљајем и изузетним умећем врло јасно контролишу и проучавају колорит, композицију, пропорције, покрет четкице и оловке, као и процес израде рада, рашчлањавајући га на етапе чинећи овај посао истинским занатом. Ученици са овог смера се углавном опредељују за ликовну академију, што значи да њихови радови доприносе не само у ликовном, већ и у културно-историјском смислу.

Цртеж, Ана Црноглавац

Уметничка школа у Краљеву традиционално сваке године одржава изложбу радова својих ученика. На овогодишњој изложби можемо видети различите технике са још различитијим темама, где су изложени портрети, фигуре, студије шака, животиња, мртве природе, кроки цртежи и скице ентеријера, екстеријера, пејзажа, као и примери високе и дубоке штампе, колажи, илустрације, плакати, радови из области графичког дизајна и сви одишу квалитетним одабиром боја, пастуозним, али и лазурним партијама, нежним и јаким траговима графита, чинећи сваки рад јединственим делом. Ову изложбу нарочито истиче велики број пристиглих, а и селектованих радова који својим квалитетом надахњују посетиоце и приморавају на менталну, интелектуалну и социјалну ангажованост. Наши ученици на делу показују мајсторство при коришћењу више техника – од графита, преко угљена, туша, акварела, темпера, до дигиталних и штампаних форми. Развојни процес, односно прогрес током школовања је конкретно истакнут, с обзиром на то да на овој изложби учествују сви ученици – од првог до четвртог разреда. 

Цртеж, Ана Црноглавац

Бити уметник значи бити ерудита. Наша школа, поред широког дијапазона дизајнерских и ликовних предмета поседује широку лепезу општеобразовних предмета, што нашим ученицима пружа различите привилегије: од могућности уметничког изражавања кроз друштвене и природне науке у оквиру школских приредби, радионица, презентација, до учествовања на различитим научним камповима, конкурсима, такмичењима… Разумети самог себе, друге, радити, усавршавати се, бити жељан знања, откривати нове путеве, схватити суштину креативности и стваралаштва, проучавати живот и рад великих мајстора, гајити и обнављати љубав према уметности – низ је корака до настанка новог, правог уметника. Свршени ученици наше школе сваке године бележе високе пласмане и велике успехе на факултетима примењених (графички дизајн, дизајн ентеријера, индустријских производа, фотографија, дизајн костима), ликовних (сликарство, вајарство, конзервација и рестаурација) и драмских уметности, али и на другим факултетима попут друштвено-хуманистичких наука (историја уметности, психологија).

Ана Црноглавац, техничар дизајна графике, IV/2