|

Изложба поводом јубилеја 20 година постојања Уметничке школе у Народном музеју Краљево

Изложба „Портрет Уметничке: 20 година Уметничке школе у Краљеву (2004-2024)“ отворена је у Галерији Народног музеја Краљево, у петак, 26. априла 2024. године, са почетком у 19 сати.
На конкурс за излагање на овој изложби позвани су бивши ученици, сада афирмисани уметнички ствараоци, свих генерација Школе. Пристигли су радови више од 100 аутора,а због ограничења у простору, комисија коју је чинило Стручно веће наших наставника је, у три круга жирирања, одабрала 75 радова у свим сликараским, вајарским, примењеним и дизајнерским техникама.

У другом делу поставке, представљени су радови садашњих ученика, као и фотодокументација о настанку и активностима Школе.

У протоколу отварања учествовали су Надица Лишанин, виши кустос Народног музеја Краљево и ауторка изложбе, представници Министарства просвете Републике Србије Марија Крнета, начелница Одељења за послове средњег образовања и васпитања и образовања одраслих, и Миодраг Савовић, руководилац Групе за средње опште уметничко образовање, док је изложбу отворила др Данира Совиљ, асистент на Архитектонском факултету Универзитета у Београду и ђак друге генерације Уметничке школе у Краљеву. Програм отварања водили су Јана Радовић и Милош Јевтовић, ученици трећег разреда Уметничке школе у Краљеву, док су у музичком делу наступили Милица Ђуришић и Илија Лазаревић, професори клавира и виолине Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Краљеву.